Blegerstræde 8

Dragør - den gamle bydel

Foto: Annette Nyvang

Dragørs bykerne er med sine snævre gader og lave huse fra 1700- og 1800-tallet en af de bedst bevarede byer i Danmark.

Den gamle bydel indeholder 76 fredede ejendomme samt 5 på havnen, hvilket er den største koncentration af fredede ejendomme i en mindre by herhjemme

Blegerstræde 18

Karakteristisk for et Dragør-hus er en sorttjæret sokkel, vandskurede og kalkede ydervægge afsluttet med hvide gesimser. Det røde tag har opskalkning og hvidkalket rygning. Vinduerne er sprossede og oliemalede. Stilen er enkel og prunkløs.

Foto: Annette Nyvang

Den gamle bydel

I 1611 var der 26 huse i Dragør, i 1677 yderligere 27 og omkring 1700 bestod byen af 135 familier. Byggeskikken i byen kan deles op i tre perioder - de tre perioder med velstand - 1770, 1830 og 1890.

Storbrande i 1842 og 1852, hvor der i alt brændte 36 huse, gav en omfattende byfornyelse. 13 'skipperhuse' skiller sig ud ved deres smukke proportioner: Flere er opført af bygmester J. H. Blichmann.

Malerne Eckersberg og Julius Exner besøgte Dragør flere gange og fandt motiver til en række billeder her.  

Kikkenborge og hundehuller

Kom med ind i de små udsigtstårne - eller lysthuse - på tagene af de gamle huse. Og hør om andre finurligheder ved byen.

Liste
Kort
Fogdens Plads
Foto: VisitDragør

Fogdens Plads

Fogdens Plads har sit navn efter den næstsidste foged i Dragør - Isbrandt P. Schmidt - der virkede 1870-1901 og boede i huset på Fogdens plads 7.

Pladsen var engang et fugtigt område, som kunne blive...

Læs mere
Jens Eyberts Plads
Foto: VisitDragør

Jens Eyberts Plads

Jens Eyberts Plads er måske det mest maleriske torv i den gamle bydel.

Pladsen er opkaldt efter skipper Jens Eybertsen, der levede 1756-1811. Han ejede nummer 6 på pladsen, som er et karakteristisk h...

Læs mere
Dragør Kro
Foto: VisitDragør

Dragør Kro

Byens store bygmester, Johan Heinrich Blichmann, står bag Dragør Kro i Strandgade, der er den største bygning i den gamle bydel.

Den er opført i slutningen af 1700-tallet og ombygget i første halvdel...

Læs mere
Stræderne
Foto: VisitDragør

Stræderne

Husene i den gamle bydel er sammenbygget i rækker, der går øst-vest. Mod syd ligger husenes haver, og i det sydlige skel ligger det næste hus - som også har have mod syd.

Det mønster giver gader, der...

Læs mere
Gadenavnene
Foto: VisitDragør

Gadenavnene

Gadenavnene i den gamle bydel er ikke så gamle, som man skulle tro.

I 1800-tallet fik man gadenavne - sandsynligvis efter krav fra højere myndighed - og der valgte man at kopiere københavnske gadenav...

Læs mere
Trillebørsmøgerne
Foto: VisitDragør

Trillebørsmøgerne

På den østlige side af Strandstræde er der flere små smøger eller gænger, der går ned til gaden Strandlinien, som ligger parallelt med Strandstræde.

Oprindeligt er det trillebørstier, hvor man kunne ...

Læs mere
Kongevejen
Foto: VisitDragør

Kongevejen

Kongevejen, som i dag er den vigtigste handelsgade i Dragør, og hovedfærdselsåre for den gamle bydel, blev brolagt i 1790.

Her står en gammel milepæl med Christian VII's monogram. Den proklamerer, at...

Læs mere
Badstuevælen
Foto: VisitDragør

Badstuevælen

Badstuevælen har sin lidt uregelmæssige form, fordi den har været byens lergrav, hvor beboerne hentede ler til de lerklinede huse. Den fungerede som lergrav til langt op i 1800-tallet. Ordet 'væl' er ...

Læs mere
Stokroser
Foto: VisitDragør

Stokroser

I sæsonen finder man stokroser, Alcea rosea, overalt i den gamle bydel.

De skyder op mellem sprækkerne i brostensbelægningen og farver byen i alle farver: Fra sart hvid, creme og gul over laks og ros...

Læs mere
Strandstræde 10
Foto: VisitDragør

Strandstræde 10

I Tidsrejsen bor hovedpersonen Sofie i Strandstræde 10.

Strandstræde er et af de ældste gadeforløb i byen, hvilket betyder, at dens oprindelse skal findes længere tilbage end 1600-tallet.

Historisk ...

Læs mere