fastelavn

Fastelavn er en gammel tradition og stor højtid i Dragør og Store Magleby på det sydlige Amager, og den bliver fejret både fastelavnssøndag og fastelavnsmandag med tøndeslagning fra hesteryg.

Det er et flot syn at se alle de pyntede heste og ryttere iført høj hat, hvid skjorte og broderede sorte veste komme buldrende i fuld fart mod tønden med løftet tøndestok - i fuld overensstemmelse med, hvad deres forfædre har gjort i adskillige generationer. Hollænderne tog traditionen med, da de kom til Amager i 1500-tallet - man har en skitse fra en 'tønderridning' på Amager i Jacobæus' Rejsebog Optegnelser fra 1671.

Rytterne samles om morgenen, både søndag og mandag, og rider med flagmænd og musikvogn i spidsen rundt på visitter hele dagen.

Hvert sted serveres der varm rompunch for optoget, der som tak synger særlige skålsange til ære for det pågældende værtspar. Normalt spiser rytterne frokost på Dragør Bistro og eftermiddagskaffe på Dragør Strandhotel - hvor hestene står opmarcherede udenfor. Man er velkommen til at følge ryttere og heste rundt på hele eller dele af ruten.

Kulminationen er tøndeslagningen.

Fastelavnssøndag foregår det på Blushøj i Dragør klokken 16:00, hvor der altid er mange tilskuere. Der er mulighed for at købe rompunch. 

Når den sidste tøndestav er slået ned, kårer man årets tøndekonge eller tøndedronning, der får en krans lagt om hestens hals og en sang med på vejen.

Det er en god idé at komme til tøndeslagningen til tiden - nogle år tager det kun 20 minutter at slå tønden ned. Andre år tager det næsten en time.

Fastelavnsmandag sker tøndeslagningen på Hovedgaden i Store Magleby, også klokken 16:00. Inden er der fastelavnsjazz i Store Magleby Kirke, og Amagermuseet har åbent det meste af dagen, hvor der serveres rompunch og æbleskiver, ligesom museets fastelavnsudstilling er åben.

I Store Magleby er der kun mandlige ryttere, og tøndekongen hyldes med en skål og en sang i gården ved Amagermuseet. Igen kan det tage alt fra 20 minutter til en time, før tønden er slået ned.

Ugen inden fastelavn har Amagermuseet åbent om søndagen, så man kan følge fastelavnsforberedelserne: dekorering af tønden og vedligehold af det smukke seletøj med snekke-muslinger, som hestene har på både fastelavnssøndag og fastelavnsmandag. Der er også aktiviteter for børn.

Del denne side

Tid og sted

fastelavn 2019

3. marts er der tøndeslagning til hest i Dragør.

 

4. marts er der tøndeslagning til hest i Store Magleby.

 

4. marts er der også fastelavnsjazz i Store Magleby Kirke, og Amagermuseet er åbent.

 

I weekenden inden fastelavn har Amagermuseet også åbent med fastelavnsworkshop for børn og forberedelser til fastelavnsmandag.

 

Punchrute og tøndeslagning til hest i Dragør

Ruterne for 2019 er ikke klar

Ruten for 2018:

Cirka 9:30 Rytterne tager hul på ruten ved Elisenborg, Engvej 2.

Cirka 12:15 Rytterne spiser frokost på Dragør Bistro, Kongevejen 2,

Cirka 15:25 Rytterne drikker kaffe på Strandhotellet ved havnen

Klokken 16.00 Tøndeslagning på Engvej.

Tøndeslagning til hest i Store Magleby

 

4. marts 2019

Klokken 16.00 mødes rytterne til dagens højdepunkt på Hovedgaden i St. Magleby. Tøndeslagningen finder sted foran Amagermuseet, der holder åbent i anledning af fastelavn

Læs om fastelavnsmandag på Amagermuseet