Visit Dragoer
Fastelavn Blushøj

Fastelavn

Fastelavn er en gammel tradition og stor højtid i Dragør og Store Magleby på det sydlige Amager, og den bliver fejret både fastelavnssøndag og fastelavnsmandag med tøndeslagning fra hesteryg.

Fastelavn er en gammel tradition og stor højtid i Dragør og Store Magleby på det sydlige Amager, og den bliver fejret både fastelavnssøndag og fastelavnsmandag med tøndeslagning fra hesteryg.

Det er et flot syn at se alle de pyntede heste og ryttere iført høj hat, hvid skjorte og broderede sorte veste komme buldrende i fuld fart mod tønden med løftet tøndestok - i fuld overensstemmelse med, hvad deres forfædre har gjort i adskillige generationer. Hollænderne tog traditionen med, da de kom til Amager i 1500-tallet - man har en skitse fra en 'tønderidning' på Amager i Jacobæus' Rejsebog Optegnelser fra 1671.

Rytterne samles om morgenen, både søndag og mandag, og rider med flagmænd og musikvogn i spidsen rundt på visitter hele dagen.

Hvert sted serveres der varm rompunch for optoget, der som tak synger særlige skålsange til ære for det pågældende værtspar. Man er velkommen til at følge ryttere og heste rundt på hele eller dele af ruten.

Kulminationen er tøndeslagningen

Fastelavnssøndag foregår det på Blushøj i Dragør klokken 16:00, hvor der altid er mange tilskuere. Der er mulighed for at købe rompunch.

Når den sidste tøndestav er slået ned, kårer man årets tøndekonge eller tøndedronning, der får en krans lagt om hestens hals og en sang med på vejen.

Det er en god idé at komme til tøndeslagningen til tiden - nogle år tager det kun 20 minutter at slå tønden ned. Andre år tager det næsten en time.

Fastelavnsmandag sker tøndeslagningen på Hovedgaden i Store Magleby, også klokken 16:00. Amagermuseet har åbent det meste af dagen, hvor der serveres rompunch og æbleskiver, ligesom museets fastelavnsudstilling er åben.

I Store Magleby er der kun mandlige ryttere, og tøndekongen hyldes med en skål og en sang i gården ved Amagermuseet. Igen kan det tage alt fra 20 minutter til en time, før tønden er slået ned.

Ugen inden fastelavn har Amagermuseet åbent om søndagen, så man kan følge fastelavnsforberedelserne: dekorering af tønden og vedligehold af det smukke seletøj med snekke-muslinger, som hestene har på både fastelavnssøndag og fastelavnsmandag. Der er også aktiviteter for børn.