©  Foto:

Amagermuseet

På Amagermuseet kan du komme med tilbage til dengang, der var karle og piger på gårdene Amagermuseet ligger i to af Store Maglebys gamle firelængede gårde, og på flere måder holdes der liv i de gamle traditioner. Især i juli, når frivillige karle og piger giver en hånd med ved vaskebrættet, smørkærning, stopning og strikning, fodring af dyr og rensning af grøntsager. Sådan som man gjorde det på gårde i Danmark omkring år 1900.

Amagermuseet huser også en stor samling af de dragter, som de hollandske bønder, der bosatte sig i Store Magleby i 1500-tallet, brugte. Hollænderne var inviteret til Danmark af Christian II for at dyrke grøntsager - man kan stadig finde spor fra hollænderne i gadenavne, efternavne, fornavne og ikke mindst til fastelavn i både Store Magleby og Dragør.

Endelig har museet en fin lille samling af malerier med motiver fra Amager - malet af en række store danske kunstnere: Jens Juel, Julius Exner, Theodor Philipsen og Viggo Johansen.

Tag en tur på Amagermuseet og oplev livet som bonde i idylliske og grønne omgivelser. 

I sommersæsonen er der grise og geder, som børnene kan hilse på. Du kan også opleve den frodige bondehave, hvor der vokser georginer, dahlia og andre smukke kulturplanter. Der dyrkes også rodfrugter og kål, som man har været gjort i århundreder på Amager.

500 års hollænderhistorie på Amager

I anledning af 500 året for hollænderbøndernes ankomst til Amager i 1521 er der åbnet nye udstillingslokaler på Amagermuseet. Her udrulles historien om de 24 familier, som Christian 2. hentede til landet fra Nordholland. Med udgangspunkt i Store Magleby etablerede de en selvstyrende landsby med speciale i grøntsagsdyrkning og markedssalg.

Hollænderne oprettede et parallelsamfund med egne love, klædedragt og traditioner, som spredte sig over hele Amager og skabte en rodfæstet lokalidentitet, der hverken var hollandsk eller dansk, men helt sin egen.

Ved hjælp af historiske genstande og elektronisk formidling sætter udstillingen fokus på hollænderkulturen og særligt på amagerdragten. Majken Pedersen gennemgår de historiske dragter på en formidlingsskærm. Du kan også selv prøve at klæde en pige i amagerdragt.

I forbindelse med udstillingen udgiver Museum Amager jubilæumsbogen ”Amager – 500 års hollænderhistorie”. Bogen kan købes i museumsbutikken. Blandt bidragsyderne er professor Poul Duedahl, lektor Sebastian Olden-Jørgensen og museumsleder Søren Mentz.

Nat på gården - et sanserum for børn

Helt bagerst i jubilæumsudstillingen fører fodspor ind til et lille hemmeligt rum. Herinde er der dunkelt, for det er nemlig nat på gården. Måske du kan høre nogen snorke, hesten gumle hø og uglen tude?  Måske du kan mærke, at der i bænken er nogle huller - stik hånden ned og føl. Kan du gætte, hvad det er? Åben lågen og se om du havde ret.

I krukkerne på Amagerhylden er der forskellige lugte. Her kan du teste, om din lugtesans er lige så god som ræven, der sidder ovenpå alkoven. 

Har du nogensinde siddet i en alkove og mærket, hvordan det er at ligge på en halmmadras med en halmdyne over sig? Hvordan mon den har været at sove der?

Husk, at i dette lille rum må du gerne røre ved tingene, så længe du passer godt på dem.