©  Foto:

Kongelundsfortet

Fra Kongelundsfortet er der blevet spejdet efter fjendtlige krigsskibe i næsten 70 år. Nu har alle adgang til den storslåede udsigt over Køge Bugt.

Kongelundsfortet, der er en del af Københavns befæstning, blev bygget som et kystbatteri under Første Verdenskrig - 1914-1918. På Kongelundsfortet kan du stadig se dele af befæstningsanlægget. Fortet byder på en smuk udsigt over strandengene, og er et godt udflugtsmål med både historie og naturoplevelse.

Historien

Fortet blev bevæbnet med fire 29 cm haubitsere, fire 75 mm kanoner og to 47 mm kanoner, der skulle dække sejlrenderne ind mod København fra syd og beskytte de miner, der var lagt ud i Køge Bugt.

I 1938-1939 blev kystbatteriet bygget om til et fort, så det kunne skyde i alle retninger, og de tunge haubitsere blev skiftet ud med skibskanoner, der havde en rækkevidde på over 16 km.

I 1959 blev fortet bygget om igen til luftforsvarsanlæg, i 1982 blev det nedlagt, og i 1996 overtog Dragør Kommune anlægget. I dag er fortet derfor åbent for offentligheden, og du kan stadig se fundamentet til de oprindelige haubitsere, kasematerne, kikkertstation og den firkantede voldgrav.

Udflugtsmål med grill

Du er også velkommen til - på eget ansvar - at gå op på fortets platforme og tårn: Fortet ligger ikke kun strategisk godt, men har også en storslået udsigt over Køge Bugt og de fredede Kofoeds enge med et rigt fugleliv. Rundt om fortet er der et stisystem, der fører gennem både strand, mark, skov og eng.

Tag din madpakke med og nyd den ved de opstillede borde og bænke eller tænd op i grillen i bålhuset. Der er borde, bænke, grill, skraldespande, toiletter, samt nu tag over hovedet, så du altid kan tænde op i grillen. Du kan benytte bålhuset frit året rundt.

Fortets bålhus og toiletter er til fri afbenyttelse. Bålhuset har Ungdomsskolen dog forhåndsret til at benytte. Se mere information om Kongelundsfortet.