havnen, joller, kolerahuset

Dragør gamle havn

Foto: Annette Nyvang

Dragør Gamle By og Havn har to gange i historien været en af de vigtigste søfartsbyer i Danmark, både i sidste halvdel af 1700-tallet og igen i slutningen af 1800-tallet, hvor også langt de fleste af husene i den gamle bydel er bygget.

Havnen er Dragørs livsnerve og har gennem mange år været grundlaget for byens eksistens.

I middelalderen var Dragør kendt som et internationalt marked for sild for Hanse-købmænd, hvor der blev skibet sild ud til til flere europæiske lande.

I 1500-tallet antages det, at de hollandske bønder i Store Magleby anlagde begyndelsen til en egentlig havn.

Dragør Gamle By og Havn har to gange i historien været en af de vigtigste søfartsbyer i Danmark, både i sidste halvdel af 1700-tallet og igen i slutningen af 1800-tallet, hvor også langt de fleste af husene i den gamle bydel er bygget.

I dag er der nogle få fiskere tilbage og en lodsstation, og ellers lever lystsejlere, maritime klubber, museer og restauranter side om side og skaber liv i den gamle del af havnen, som er stort set uændret siden 1850.

Liste
Kort
Dragør Havn Beghuset Dragør Museum
Foto: Annette Nyvang

De gamle huse på havnen

Dragør Havn har været knudepunktet for utallige maritime aktiviteter siden middelalderen: for fiskeri af sild, for udskibning af varer, som en af Danmarks største søfartsbyer, for kapervirksomhed, lodseri og bjergning af grundstødte skibe.

Kapselstræde
Foto: Annette Nyvang

De listige steder

Når man bevæger sig ud i krogene af Dragør Havn, venter der andre oplevelser - hvad enten man er til fri udsigt over Øresund, et besøg hos de lokale fiskere i deres skurby eller vil se den gamle stejleplads, som stadig er i brug fra tid til anden.

Læs mere
Dragør Fort
Foto: VisitDragør

Dragør Fort

Dragør Fort blev bygget 1910-1915 på en kunstig ø syd for Dragør som en del af Københavns Søbefæstning. Fortet er ca. 32.000 kvadratmeter, hvoraf omkring 2.500 er bebygget, delvis kasemateret. Der var...

Læs mere
Dragør Museum
Foto: VisitDragør

Dragør Museum

Dragør Museum

Midt på Dragør Havn, i et af Dragørs ældste huse – opført i 1753 – ligger Dragør Museum, der med sin nyistandsatte museumsbygning og spritnye udstillinger er klar til at give en spænden...

Læs mere
Danmarks Lodsmuseum
Foto: VisitDragør

Danmarks Lodsmuseum

Der har været lodseri i Dragør siden 1684, hvor Dragør fik Danmarks første privilegerede lodseri ved en kongelig resolution, og i den gamle lodsstation på Dragør Havn fortælles om hverdagen på en lods...

Læs mere
Elisabeth K571
Foto: VisitDragør

Elisabeth K571

Kutteren Elisabeth K571 er et af de få kendte tilbageværende skibe i Danmark, som deltog i transporten af flygtninge fra det besatte Danmark til det neutrale Sverige i oktober 1943.

Omkring 700 jødis...

Læs mere