Planter og dyr

Kongelunden, Dragør, Amager, Naturpark Amager

Kongelundens planter: Eg er det mest udbredte træ i Kongelunden, men du finder også ædelgran, birk, ask, skovfyr og rødgran og bøg.

En egeskov er lys at færdes i og giver god plads til andre vegetationer. I Kongelunden er det f.eks. hyld, slåen, vilde æbler, kvalkved og mirabelle, som alle blomstrer hvidt i foråret, hvor det også pibler frem i skovbunden med vortemælk og martsviol og store mængder af ramsløg. Siden tager anemonerne over.

I de senere år der er plantet 8.000 spisekastanjer, lige som der er valnødder og hasselnødder samt kantareller og rørhatte i skoven. Husk, at du kun må tage i skoven til eget forbrug - det svarer til, hvad du kan have i en bærepose.

Der er også sjældne planter i Kongelunden og på strandengene ned til vandet. En af dem er brændeskærm cnidium dubium, der kun kendes fra strandoverdrev på Amager. Den er hvid, har mange skærmstråler og små, næsten kuglerunde frugter.

 

Kongelundens dyr: Der er en hel del fasaner i Kongelunden. De stammer fra det fasaneri, der blev oprettet i 1840 - Europas første vilde fasaneri, hvor man skabte så gode forhold for de vilde fasaner, at de ynglede og formerede sig, så kongen kunne gå på fasanjagt med sine royale gæster.

Der findes også en mindre bestand af rådyr. De blev oprindeligt sat ud på Vestamager i 1960 og 61 og har derfra spredt sig til Kongelunden, hvor de trives. Den bedste tid at få dem at se er ved daggry og ved solnedgang. Men det kræver, at man er stille. Der er også ræve og harer og masser af mus.

Man regner med, at der er over 300 forskellige fuglearter i skoven, som trives i den tætte underskov - man kan både høre nattergale og skovsangere i foråret og den tidlige sommer. Fra fugletårnet i den sydlige del af Kongelunden kan himlen være sort af trækfugle.

Der findes også sjældne insekter og sommerfugle i Kongelunden. Læs mere om skovens plante- og dyreliv her.

Del denne side